Dr. Κωνσταντίνος Γαλάτης | Μαιευτήρας - Γυναικολόγος

Γυναικολογικές Υπηρεσίες

Αυχενική Διαφάνεια

Από τις πιο σημαντικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλεται η εγκυμονούσα είναι αυτή της αυχενικής διαφάνειας.

Μετά την διάγνωση της εγκυμοσύνης η επόμενη σκέψη της μέλλουσας μαμάς είναι να φέρει στον κόσμο ένα γερό μωράκι.

Ο προγεννητικός έλεγχος Α επιπέδου, που περιλαμβάνει την PAPP-A (εξέταση αίματος για την μέτρηση βιοχημικών δεικτών) και την αυχενική διαφάνεια, πρέπει να γίνεται μεταξύ της 11ης και 14ης εβδομάδας ή αλλιώς όταν το κεφαλουριαίο μήκος του εμβρύου είναι μεταξύ 45 με 84 χιλιοστά. Θεωρείται βασική εξέταση για όλες τις κυήσεις, γιατί μπορεί να ανιχνεύσει το 90% των εμβρύων με σύνδρομο Down, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο μητέρα και έμβρυο.

Β' Επιπέδου

Υπερηχογράφημα β-επιπέδου:

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος του εμβρύου αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια αναπόσπαστο τμήμα της παρακολούθησης της εγκυμοσύνης. Ο έλεγχος αυτός είναι άλλωστε και ο βασικός τρόπος, για να ελέγξουμε την κατάσταση του εμβρύου, αφού αυτό βρίσκεται μέσα στο προστατευμένο περιβάλλον της μήτρας.

Τεστ Παπανικολάου (Pap)

Το Τεστ Παπανικολάου ή απλούστερα Τεστ Παπ ή αλλιώς και Μέθοδος Παπανικολάου είναι μια μέθοδος εργαστηριακής διερεύνησης της κατάστασης του τραχήλου της μήτρας.

Χρησιμοποιείται για την ανίχνευση δυνητικά προ-καρκινικών και καρκινικών καταστάσεων στον γυναικείο τράχηλο της μήτρας (της αρχής της μήτρας). Μη φυσιολογικά ευρήματα συνήθως οδηγούν στην πραγματοποίηση περισσότερο ευαίσθητων διαγνωστικών διαδικασιών και αν απαιτείται, σε επεμβάσεις ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη καρκίνου στην περιοχή. Το τεστ εφαρμόστηκε για πρώτη φορά και πήρε το όνομα του από τον διάσημο Έλληνα ιατρό Γεώργιο Παπανικολάου.

Check-up

Ο γυναικολογικός έλεγχος είναι μια «διαδικασία» που πολλές γυναίκες αγνοούν. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τι σημαίνει και τι περιλαμβάνει.

Οι πιο επιμελείς κάνουν το τεστ ΠΑΠ, αφού είναι και το πιο διαδεδομένο. Η αλήθεια, όμως, είναι πως το τεστ ΠΑΠ είναι μία σημαντική εξέταση, αλλά όχι ένας ολοκληρωμένος ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος. Ο σωστός έλεγχος περιλαμβάνει μια σειρά εξετάσεων που πρέπει να πραγματοποιούνται συστηματικά,μια φορά τον χρόνο, προκειμένου να γνωρίζεις τι συμβαίνει στο σώμα σου.

Εξωσωματική γονιμοποίηση

Εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο εκτός του σώματος της γυναίκας, στο εργαστήριο. Μετά τη γονιμοποίηση και τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του εμβρύου, γίνεται η μεταφορά του εμβρύου ή των εμβρύων στη μήτρα της μητέρας.

Η φυσιολογική γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο γίνεται στη σάλπιγγα της γυναίκας. Όταν δεν είναι δυνατόν να γίνει φυσιολογικά η γονιμοποίηση μέσα στο σώμα της γυναίκας, με την εξωσωματική γονιμοποίηση αυτή η οδός παρακάμπτεται και η γονιμοποίηση γίνεται στο εργαστήριο. Κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση συλλέγονται τα ωάρια από τις ωοθήκες της γυναίκας με τη διαδικασία της ωοληψίας.
Στο εργαστήριο καλλιεργούνται μέσα σε τρυβλία με ειδικά θρεπτικά υλικά κι εκεί επιτελείται η γονιμοποίηση. Τα έμβρυα βρίσκονται σε επωαστικούς κλιβάνους, σε συγκεκριμένες συνθήκες καλλιέργειας, ώστε ένα γίνει η ανάπτυξη των εμβρύων. Τα πλέον κατάλληλα έμβρυα μεταφέρονται στη μήτρα της γυναίκας με τη διαδικασία της εμβρυομεταφοράς.

Τα έμβρυα εμφυτεύονται μόνα τους στο ενδομήτριο για να υπάρξει εγκυμοσύνη.

Τοκετός

Τοκετός είναι διαδικασία κατά την οποία το βιώσιμο έμβρυο απομακρύνεται από το σώμα της μητέρας. Αποτελεί το τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης. Ο φυσικός τοκετός ξεκινά αυθόρμητα μεταξύ της 37ης και της 42ης συμπληρωμένης εβδομάδας της κύησης.
Η διάρκειά του εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως το μέγεθος του εμβρύου, και είναι συνήθως ολίγων ωρών. Στον κολπικό τοκετό το παιδί γεννιέται συνήθως με κεφαλική προβολή. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να προτιμάται η χειρουργική επέμβαση της καισαρικής τομής αντί του φυσιολογικού τοκετού.

Δίδυμος κύηση

Η κύηση διδύμων είναι μια εύθραυστη εγκυμοσύνη η οποία πρέπει να παρακολουθείται πιο συστηματικά σε σχέση με τις κυήσεις ενός εμβρύου.

Τα διαφορετικά δίδυμα προέρχονται από 2 διαφορετικά ωάρια που γονιμοποιήθηκαν από 2 διαφορετικά σπερματοζωάρια. Τα όμοια δίδυμα, είναι όταν γονιμοποιείται ένα μόνο ωάριο από ένα μόνο σπερματοζωάριο. Το γονιμοποιημένο ωάριο που σχηματίζεται, χωρίζεται στα δυο τις ημέρες που ακολουθούν τη γονιμοποίηση κι έτσι τα δίδυμα που θα προκύψουν έχουν το ίδιο φύλο και θα είναι όμοια μεταξύ τους.

Close Menu